Історична довідка Комунального підприємства «Глухівський водоканал» Глухівської міської ради

Глухів – давнє місто. Доля Глухова незвичайна. Місто зберігає багато таємниць і загадок. Глухів був центром удільного князівства. За часів Гетьманщини місто стало центром розробки основних положень ідеології української державності. Він був не тільки адміністративним, а культурним центром України.

Централізованим водопостачанням у м. Глухові почали займатися у XX  столітті з моменту будівництва промислових підприємств. Перша свердловина й перший водозабір введений в експлуатацію в 1914 році.

КП «Глухівський водоканал» організовано 01 вересня 1986 року на підставі наказу Управління комунального господарства Сумського облвиконкому від 11.08.1986 р. № 258.

Розвиток підприємства нерозривно пов’язаний з розвитком міста, його промисловим потенціалом, розширенням мережі шкіл, культурно-просвітніх установ, медичних закладів, підприємств торгівлі й побутового обслуговування.

Джерелом централізованого водопостачання міста Глухів є водозабори прісних підземних вод, які перебувають на балансі Глухівського комунального виробничого управління водогінно-каналізаційного господарства з 1986 року.

На балансі КП «Глухівський водоканал» перебувають 2 водопровідні насосні станції, які розподіляють воду по всіх районах м. Глухів.

Водопостачання міста здійснюється з підземного водозабору прісної води (загальна кількість свердловин – 6, фактично в роботі перебувають 4 свердловини),

З водозабору вода подається в місто по водоводам, матеріал труб в основному сталь і чавун, діаметри труб – від 300 мм до 500 мм. Водопровідна мережа міста складає 104 км водогонів різного діаметру. Є водопроводи як з 1929 року, так і сучасні мережі. Але старих та зношених мереж значно більше. На водопровідних мережах встановлено 148 водорозбірні колонки, 90 пожежних гідранти та 1096 оглядових колодязя.

На даний момент (станом на 01.02.21 р.) водоканал обслуговує 12299 абонентів, в тому числі населення 12036, що складає майже 98 %. 74% абонентів населення обладнані лічильниками використання води.

Підприємство здійснює прийом господарсько-побутових стічних вод, що надходять від населення та промислових підприємств, виконує їх очищення та знезараження на очисних спорудах.

Початок централізованої каналізації міста було покладено в 1959 році при будівництві військового містечка по вул. Терещенків,1-23. Загальна довжина каналізаційних мереж і колекторів, що знаходяться на балансі підприємства складає 53,6 км, у тому числі довжина головних колекторів – 6,7 км, вуличної мережі – 26,9 км., напірних трубопроводів – 8,5 км., внутрішньо-квартальної та дворової мережі – 11,5 км.

Підприємство в змозі прийняти і переробити 8,0 тис.м3/стоків на добу при фактичному прийнятті до 1,4 тис.м3/стоків. Для цього водоканал має в своєму розпорядженні три каналізаційні насосні станції, загальною потужністю до 12 тис. м3/добу.

Очисні споруди біологічної очистки призначені для очищення господарсько-побутових стічних вод житлового фонду та промислових підприємств м. Глухів. Очищення міських стічних вод здійснюється спочатку механічним і в кінцевому результаті біологічним методом.